Image
Kuka Çiftlik | Friday, November 4, 2022 | Çiftliğimiz

Anadolu Mandası, Yerli Irklarımız

Istrancalar’ın yemyeşil doğasındaki çiftliğimizde kocaman bir manda sürümüz olduğunu biliyor muydunuz? Kuka Çiftlik'te yerli ırklarımızı önemsiyoruz. Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır yaşayan, en önemli büyükbaş ırklarımızdan mandalara büyükbaş sürülerimizin arasında ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz.

Istrancalar’ın yemyeşil doğasındaki çiftliğimizde kocaman bir manda sürümüz olduğunu biliyor muydunuz? 

Kuka Çiftlik'te yerli ırklarımızı önemsiyoruz. Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır yaşayan, en önemli büyükbaş ırklarımızdan mandalara büyükbaş sürülerimizin arasında ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz.  

Mandalar sosyal yönleri çok kuvvetli hayvanlardır. Tehlikelere karşı birbirlerini korurlar. Sürüde bulunan diğer yavrulara sahip çıkarlar. Anaç mandaların sağımı, sütlerini yavruları için korumak istediklerinden zordur. Mandalarımızın sütleri, sadece alışık oldukları bakıcıları tarafından sağılabilir. Çitliğimizde süt önceliği her zaman buzaklarındır. Yavrudan arta kalan süt anaçtan sağım yapılarak alınır. Mandalardan alınan süt ineklere kıyasla daha azdır. Manda sütünden elde edilen ürünler çok değerlidir. 

Çiftliğimizde sadece olması gerektiği gibi iyi hayvancılık yapılır. Mandalarımız iklim koşulları izin verdiğince meraya çıkar, bitki çeşitliliği zengin Istranca meralarında beslenir. Merada beslenen anaçların süt vitamin değerleri artar, bu da kuzu ve buzağıların gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendirir.