Image
Kuka Çiftlik | Saturday, October 15, 2022 | Çiftliğimiz

Istrancalar Ormanları’nın Ortasında Kendine Yeten Bir Çiftlik

Eşsiz doğası, temiz havası ve zengin meraları ile ünlü Istranca Ormanları’nın ortasında, kendi kendine yeten ve sofralarınıza katkısız, doğal, lezzet dolu ürünler getirmek için çalışan bir çiftliğimiz var!

Gözlerinizi kapatın ve yemyeşil bir yer hayal edin.

Çiftliğimizin bulunduğu Istrancalar, aynı zamanda Yıldız Dağları olarak da biliniyor. Istranca Dağları Bulgaristan’dan İstanbul’a kadar yaklaşık 150 km boyunca uzanan bir dağ zinciri. Kuka Çiftlik de bu dağların eteklerindeki meşe ormanlarının tam ortasında, Kırklareli’nde yer alıyor. 

Longoz Ormanları’na da ev sahipliği yapan Istranca Dağları’nın batı kısımları plato özelliği taşıyor. Çiftçiler bu verimli tarım arazilerinde buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve mısır gibi ürünler yetiştiriyor. Küçükbaş hayvancılık da Istranca bölgesinde en çok uygulanan hayvancılık kollarından biri, çünkü bölge kışın soğuk yazın serin iklimiyle küçükbaş hayvancılık için son derece müsait. Buna bağlı olarak bu bölgede çokça mandıra ve peynir imalathanesi bulunuyor. 

Trakya Denince Akla Hemen Peynirlerimiz Gelir

Trakya’nın en göz alıcı bölgelerinden biri olan Istrancalar’da ve çiftliğimizde peynir önemli bir meseledir. Trakya peynirleri denildiğinde ise akıllara ilk olarak Beyaz Peynir ve Eski Kaşar gelir. Coğrafi İşarete sahip Kırklareli beyaz peynirimiz tam yağlı, olgun, sert, damakta lezzet bırakmasıyla ünlü. Hem meze olarak hem de kahvaltıda çok keyifli. Eski kaşarımız ise özel olarak olgunlaştırılıyor,  damakta kalan aromatik lezzete sahip. Tüm peynir çeşitlerimiz Kırklareli köylerinin taze sütlerinden yapılıyor ve aylarca olgunlaştırıldıktan sonra Kuka Çiftlik’ten evlerinize geliyor.

Istrancalar ve Kıvırcık Sürümüz
Istrancalar ve Kıvırcık Sürümüz

Doğa harikası Istranca Ormanları’nın zengin bitki örtüsüne sahip meralarında beslenen mutlu sürülerimiz var!

Kuka Çiftlik’te Türkiye’nin en özel küçükbaş ırklarından birine ev sahipliği yapıyoruz. Şimdi size Kıvırcık Koyunlarımızı anlatalım! 

Çiftliğimizin bulunduğu Istranca ormanlarının doğal bitki örtüsü, meşe ağaçları. Meşe ormanlarının zengin bitki içeriği, Istranca meralarına da can veriyor. Yılın büyük bir kısmında verimliliğini koruyan meralarda özgürce beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların refahını koruyarak yetiştiriciliğini yapmaktan gurur duyuyoruz! Çiftliğimizin en özel sürülerinden biri ise anavatanı Istrancalar olan coğrafi işareti tescillenmil Kıvırcık Sürümüz. 

Dünyanın en lezzetli kuzu eti, Kıvırcık Kuzular

Kıvırcık kuzu eti, Türkiye'nin ve hatta dünyanın en lezzetli kuzu etlerinden biri olarak tanınıyor. Kas-lif yapısı, vücut yağı bileşenleri ve yağın kas lifleri arasındaki homojen dağılımı ile lezzetinin yanı sıra son derece besleyici olma özelliği taşıyor. Kıvırcık Kuzu etinin bu kadar lezzetli olmasının bir sebebi de yetiştiği bölgenin, yani Istrancalar'ın coğrafi özellikleri.

Kıvırcık koyunlarımız Istranca Ormanları’nın bitki çeşitliliği zengin meralarında özgürce otluyor, sularını içiyorlar. Ormandaki ağaçların alçak yapraklarından ve dökülen meşe palamutları gibi değerlendirilmesi mümkün olmayacak ürünlerden besleniyorlar. Böylece hem etinin kalitesine yansıyan bir beslenme düzenine sahip oluyor hem de doğanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyorlar. Doğanın zenginliği, kıvırcık kuzuların etinin lezzetine ve kalitesine yansıyor.

Kuka Çiftlik’te yerli ırklarımızı önemsiyoruz.

Kıvırcık koyunların anavatanı, Istranca Ormanları. Bu bölgenin doğasına adapte oldukları için çiftliğimizde sağlıklı ve refah içinde yaşıyorlar. Hayvan refahı ürünün kalitesini belirleyen en önemli etmen, hayvancılık dallarının en zoru ama en değerlisi olan mera hayvancılığı ise hayvan refahının en üst düzeyde olduğu dal. Kıvırcık koyunlarımız hem Coğrafi İşaret Sahibi hem de Elit Sürü Konumunda. Ait oldukları doğada özgürce beslenerek, özgürce dolaşarak, refah içinde yaşamaları Kuka Çiftlik’te en önemli önceliğimiz. Bu sayede ırklarını koruyor, geliştiriyor ve yerel olana sahip çıkıyoruz.

Istrancalar’ın Bir Diğer Coğrafi Etiketli Lezzeti: Meşe Balı

Kuka Çiftlik’ten evlerinize getirdiğimiz bir diğer Coğrafi Etiketli lezzetimiz, Istranca ormanları tadında nefis Meşe Balı. Istranca Ormanları’nda bal yapan arılarımız meşe ağaçlarında bulunan meşe palamudu özünden ve bölgedeki bitki örtüsünden yararlanıyorlar. Bu yüzden Meşe Balımız hem çiçek hem de ağaç balı olma özelliği taşıyor. Kendine has aromatik lezzeti, koyu rengi ve doğal antioksidan olma özelliğiyle çiftliğimizden sofralarınıza sunduğumuz en özel ürünlerden biri.