Image
Kuka Çiftlik | Wednesday, March 30, 2022 | Çiftliğimiz

Kuka Çiftlik’te Kıvırcık Kuzu doğumları başladı

Ülkemizin en güzel yerlerinden biri olan Istranca Ormanlarının yemyeşil doğasından merhaba! Bugün sizinle çiftliğimizin en heyecanlı dönemlerinden birini paylaşacağız: Şu sıralar Kıvırcık Kuzularımızın doğum dönemi! Peki, siz Türkiye’nin ve hatta dünyanın en lezzetli kuzu etine sahip olan Kıvırcık Irkını ne kadar iyi tanıyorsunuz?

“Coğrafi İşaretli” Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti

Kuka Çiftlik’te 1.000 başa yakın Kıvırcık Koyunumuz var. Kıvırcık koyunlarımız bizim için o kadar önemli ki, hem “Kıvırcık Irkı Islah” projesine dahiliz, hem de projeye kayıtlı sürüler içerisinde elit sürü (Yüksek Yetiştiricilik) konumundayız. Yetiştirdiğimiz koyun ve koçlarımız ise damızlık niteliğinde.

Kıvırcık kuzu eti, Türkiye’nin ve hatta dünyanın en lezzetli kuzu etlerinden biridir. Kas-lif yapısı, vücut yağı bileşenleri ve yağın kas lifleri arasındaki homojen dağılımı ile lezzetinin yanı sıra çok da besleyicidir. Kıvırcık Kuzu etinin bu kadar lezzetli olmasının sebebi ise kuzunun yetiştiği bölgenin coğrafi özellikleridir.

 

Istranca Meralıklarında Beslenen Kıvırcık Kuzular

Kıvırcık koyunların ismi Trakya Kıvırcık olarak geçse de, aslında ırkın anavatanı Trakya’nın kuzey bölgesi olan ve Kırklareli ilini de kapsayan Istranca Dağları’dır. Bu yüzden kıvırcık kuzulardan üretilen etlerin coğrafi işareti, “Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti” olarak alınmıştır.

Istranca Dağları’nda rakım yüksek, iklim koşulları ise özellikle kışın oldukça serttir. Kıvırcık koyunlar, bu bölgenin iklim şartlarına adapte olmuş bir ırk olduğu için, başka bir bölgede bu denli sağlıklı gelişemezler. 

Kuka Çiftlik’in Kıvırcık Koyunları Istranca ormanlarının meralıklarında beslenir. Orman içinde ve meralıklarda dolaşan ve otlayan koyunlarımız burada ağaçların alçak yapraklarını ve dökülen meşe palamutları gibi başka şekilde kullanılmayacak ürünleri de değerlendirirler. Kıvırcık kuzularımız doğanın bu imkanlarından faydalanan koyunların sütünü emerek yetişir, havaların iyileşmesi ile meraların zengin bitki örtüsünden de faydalanır. Tüm bunlar hem kuzu etinin kalitesini korumak hem de ırk ıslahı projesine devam edebilmek için Kıvırcık Kuzu yetiştirmenin olmazsa olmaz koşullarıdır.

 

Kıvırcık Koyunu İlgili Diğer Minik Bilgiler

  • Kıvırcık Koyunlar yüzyıllardır Istrancaların iklimine uyum sağlamıştır. Istranca Ormanlarının yemyeşil doğasındaki çiftliğimiz onlar için kusursuz bir bölge.
  • Hafif çukur sırtları, uzun bacakları vardır. 
  • Erkekleri öne doğru spiral boynuzlu, dişileri boynuzsuzdur.
  • Kuka Çiftlik kıvırcık koyunları hayatlarının hiçbir döneminde hormon takviyesi almaz. 
  • Kışın tüketecekleri yemi kendimiz ekip, biçip, balyalarız. Besideki hiçbir hayvanımıza hazır fenni yem vermiyoruz.
  • Kuka Çiftlik’te Küçükbaş sürümüzün tamamı Kıvırcık Irkı’ndan oluşmakta, devlet kontrolündeki “Kıvırcık Irkı Islah Projesi” nde kapsamında olup, elit sürü konumundadır.

Biz Kuka Çiftlik’te her geçen gün damızlık niteliği daha iyiye giden, iklime ve meraya uyum sağlayan hayvanlarımızla daha kaliteli ve doğal ürünler sunmak için sevgiyle, özenle ve dikkatle çalışmaya devam ediyoruz. Kendi çiftliğimizin etlerini işleyerek ürünlerimizi sizlere en doğal ve sağlıklı şekilde, soğuk zinciri bozmadan teslim ediyoruz.